Antep Fıstığının Fiyatı Tavan Yaptı

10/07/2014

İklim koşulları nedeniyle bu yılki üretimi azalan, önceki yılın ürünü de stoklanan Antep fıstığı çeşitlerinin fiyatı yüzde 30-50 arasında arttı.
Antep fıstığında bir yıl “var”, bir yıl “yok” yılı yaşandığını ancak 2011 ve 2012′in ilkbahar yağışları iyi olduğu için geçen yıl 150 bin ton, 2011′de ise 120 bin ton üretim gerçekleştiğini belirten uzmanlar.

Continue reading
Devamını Oku...

8.Antep Fıstığı Festivali

10/07/2014

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali 19-22 Eylül 2013 tarihleri arasında Gaziantep il sınırları içerisinde yapılacak.

Festival altı yıl önce Antep Fıstığının tüm dünyaya tanıtımının yapılması ve ekonomik değerinin arttırılması amacıyla başladı. Bugün ise sadece Antep Fıstığı değil Gaziantep’in tüm kültürel değerlerinin tanıtıldığı, yerli ve yabancı birçok katılımcının yer aldığı büyük bir festivale dönüşmüştür.

Şıho Fıstık olarak ilimizin en değerli ürünü Antep Fıstığının tanıtımına ve ilimizin sosyal gelişimine çok ciddi katkı sağlayan Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivalini canı gönülden desteklemekteyiz.

Devamını Oku...

Antep Fıstığı Kavlatma

10/07/2014

Antep Fıstığı Kavlatma Nasıl Yapılır?
Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde genellikle kurutulma ve depolamadan sonra işleme ve pazarlama öncesi yapılır. ABD ve İran’da kavlatma meyve hasat edildiğinde yaş iken yapılır. Ülkemizde ise bazı küçük üretici işletmelerde taze kavlatma yapılmaktadır. Kavlak Antep fıstıklarının kurutulması ve depolanması daha fazla özen gerektirmektedir.

Antep Fıstığı Kavlatma Nasıl Yapılır?
Kavlatma, meyvede kırmızı kabuğun sert kabuktan ayrılarak çıkarılmasıdır. Bu işlem ülkemizde genellikle kurutulma ve depolamadan sonra işleme ve pazarlama öncesi yapılır. ABD ve İran’da kavlatma meyve hasat edildiğinde yaş iken yapılır. Ülkemizde ise bazı küçük üretici işletmelerde taze kavlatma yapılmaktadır. Kavlak Antep fıstıklarının kurutulması ve depolanması daha fazla özen gerektirmektedir.
Continue reading
Devamını Oku...

Antep fıstığı Yetiştiriciliği

10/07/2014
Antep Fıstığı Yetiştiriciliği
İKLİM İSTEĞİ
Antep fıstığının yetişme alanlarını belirleyen önemli faktörlerden birisi sıcaklıktır. Yaz aylarında meyvenin gelişmesi ve olgunlaşması için oldukça fazla ve uzun süre yüksek sıcaklık, kış aylarında ise belli bir süre düşük sıcaklığa ihtiyaç gösterir. Ancak kış soğuklarının -15 °C ve daha fazla düşme ihtimalinin olduğu alanlarda meyve gözlerinde yaralanma olabilir.
Ülkemizde antepfıstıkları Mart sonu-Nisan ayının başlarında uyanmakta, genellikle Nisan ayının ilk yarısında çiçek açmaktadır.

Antep Fıstığı Yetiştiriciliği
İKLİM İSTEĞİ
Antepfıstığının yetişme alanlarını belirleyen önemli faktörlerden birisi sıcaklıktır. Yaz aylarında meyvenin gelişmesi ve olgunlaşması için oldukça fazla ve uzun süre yüksek sıcaklık, kış aylarında ise belli bir süre düşük sıcaklığa ihtiyaç gösterir. Ancak kış soğuklarının -15 °C ve daha fazla düşme ihtimalinin olduğu alanlarda meyve gözlerinde yaralanma olabilir.
Ülkemizde antepfıstıkları Mart sonu-Nisan ayının başlarında uyanmakta, genellikle Nisan ayının ilk yarısında çiçek açmaktadır.
Continue reading
Devamını Oku...

Antep Fıstığı Tarihçesi

10/07/2014
Antep Fıstığı Tarihçesi
Dünya’nın en eski sert kabuklu meyvelerden bir olan Antep Fıstığı’nın kökeni, Batı-Orta Asya ve Suriye’den Afganistan’a kadar olan bölgelerdir. Ancak, gerek besin değerinin yüksek olması, gerekse lezzeti; bu ürünün tarih boyunca, dünyanın birçok ülkesine yayılmasına ve farklı bölgelerde yetiştirilmesine neden olmuştur. Adının geçtiği ilk çağlardan itibaren kral sofralarında dahi kendine yer edinmiş olması, Antep Fıstığı’nın (P.
Continue reading
Devamını Oku...